ОТЧЕТ на ДЛК ВИДА- ВИДИН 2014-2015

Уважаеми приятели, публикуваме отчета за 2014-2015 г.

Лайънс година. Благодарим на всички, които се включиха нашите благотворителни мероприятия и с които заедно изразихме своята солидарност, съпричастност и подкрепа.

 

  • Почистване на Градския плаж на река Дунав

На 29 юни 2014 година Дамският Лайънс клуб „Вида“ Видин организира почистване на Градския плаж на река Дунав. Поводът бе отбелязването на Деня на река Дунав. В резултат на инициативата бяха събани значително количество отпадъци. По този начин, доброволците изразиха своята гражданска чувствителност и готовност да служат за опазване на реката, която е съхранила през годините живота и поминъка на много поколения видинчани. (цит. Мариела)


 

  • Благотворителен концерт с участието на Ивайло Гюров за подпомагане на пострадалите от наводненията в гр. Добрич

На 24 юли 2014 година в залата на Видинска филхармония бе проведен благотворителен концерт под надслов „Видин е солидарен със Североизточна България“. Организатори на концерта бяха Дамски Лайънс клуб „Вида“ Видин и Областния съвет на БЧК-Видин. Гост изпълнител на концерта бе Ивайло Гюров. Със своя програма в концерта се включиха и фолклорен ансамбъл „Фиданките“. Събраните средства, които бяха преведени на БЧК-Добрич, бяха в размер на 1520 лв. Сумата бе използвана, за подпомагане на пострадалите от наводненията семейства в гр. Добрич и преведена на БЧК Видин.


 

  • Проведена среща на тема "Добри практики в организирането на кампании за набиране на средства"

На 4 септември 2014 година в офиса на Областен информационен център-Видин дамите от Лайънс клуб „Вида“ Видин проведоха среща с местни организации, на която бяха обсъдени добри практики при набирането на средства за различни благотворителни каузи. Лектор бе ръководителят на международен проект "Да развием благотворителността за устойчиви общности", финансиран от Европейската комисия по програма Грюндвиг - Учене през целия живот. По време на срещата бе представен опитът на Чехия, Полша и Румъния в благотворителните инциативи. В края на срещата бе представена информация и за историята на дарителството в България.


 

  • Финансирана изявата на деца от СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Видин за участие в национален конкурс

Трите Лайънс клубове във Видин оказаха финансова подкрепа на талантливи деца от СОУ "Св. Св. Кирил и Методий"-Видин за участието им в национален конкурс за любителски фолклорни ансамбли в гр. Благоевград. Благодарение на таланта на видинските деца, те успяха да завоюват така желаното от тях първо място

 

  • Финансирана изявата на фолклорен ансамбъл „Фиданките“ – преглед на Балканския фолклор в Будапеща, Унгария.

 

  • Проведен конкурс за рисунка „Коледа-сезонът на вълшебствата“

В периода 20 октомври – 20 ноември 2014 година бе организиран конкурс за детска рисунка на тема „Коледа – сезонът на вълшебствата“, по проект “Влака на сирака за трета поредна година”. Конкурсът бе насочен към деца в следните възрастови: 1-4 клас, 5-8 клас, 9-12 клас. Поканени да участват бяха деца от Дома за деца, лишени от родителска грижа – гр. Белоградчик, Центрове за настаняване от семеен тип – с. Ново село и СОУ „Св. Св. Кирил и Методий – гр.Брегово. Предадени бяха общо 52 броя рисунки. След индивидуално гласуване членове на Детския младежки парламент отличиха 2 рисунки на 1-во място, и 2 рисунки на 2-ро място. Общо 9 рисунки, събрали най-голям брой гласове бяха отпечатани на коледни картички, които бяха продавани сред видинската общественост. Събраната сума е в размер на 510 лева. Средствата, бяха връчени на директорите на съответните институции на официална церемония, за да бъдат използвани за закупуване на материали и пособия за подпомагане таланта на децата. На спечелилите деца пък бяха връчени индивидуални подаръци, а на всички участвали в конкурса-грамоти и символични награди.

 

  • Благотворителен детски коледен празник „Кралството на приказките“

За първа година дамите от Лайънс клуб „Вида“ Видин се включиха съвместно с екипа на Фондация „Подкрепа за реализация“, Община Видин, Видинска Света Митрополия и МОЛ – Видин в провеждането на детски коледен празник „Кралството на приказките“. В рамките на три дни, от 21 до 23 декември, децата от града имаха възможността да бъдат част от приказния свят на Кралят и Кралицата с придворните им дами, Снежанка, Пепеляшка, Котаракът в чизми, Пипи Дългото чорапче, Тримата мускетари и много други приказни герои. В Кралството бяха обособени няколко ателиета – рисуване, работа с хартия, декориране на повърхности с декупаж. Представители на Видинска Света митрополия имаха свой кът, където разказваха на децата за християнския празник Рождество Христово. Най-атрактивно се оказа ателието „Вълшебното огледало“, където децата бяха преобличани в множество карнавални костюми и чрез грим, прически и маникюр бяха напълно преобразявани, след което имаха въсможност да се снимат с любимите си приказни герои. На входа на Кралството край Коледната елха пък седеше Дядо Коледа, който раздаваше подаръци на всички, включили се в празника.

Събитието бе проведено с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, а старт на празника даде Белоградчишки епископ Поликарп, който поздрави организаторите за инициативата и им пожела здраве и сили, за да продължат да реализират подобни инициативи.

Цялото събитие бе проведено с благотворителна цел като със събраните средства бе учреден фонд за подпомагане на талантливи деца.

 

  • Отбелязан Международния ден на службата – 15 януари 2015 година

На 15 януари 2015 година в МОЛ-Видин Дамски Лайънс клуб „Вида“ Видин отбеляза Международния ден на службата, по време на който бяха връчени наградите на победителите от конкурса за рисунка „Коледа-сезонът на вълшебствата“, по проект “Влака на сирака”. По време на срещата бяха отличени четирите призови места, както и бяха връчени награди на всички деца, участвали в конкурса. Общата сума от продадените картички е 510 лева. Тя бе разделена между трите институции и връчена на директорите им. Средствата са предназначени за закупуване на материали и пособия за рисуване, с които да се подпомогне таланта на децата.

 

 

Благотворителен бал за младежи без един родител- абитуриенти

На 24.04. 2015 г. съвместно с БЧК Видин проведохме благотворителен бал за набиране на средства за младежи без един родител от видинските училища- абитуриенти. По време на събитието, бяха продадени на търг и 5 картини на млад начинаещ художник от Белоградчик, който дамите от ДЛК подкрепят през последните три години.

 

 

Връчване на даренията на деца без един родител

На 8 май 2015 г. ДЛК Вида и Червен кръст Видин връчиха даренията събрани по време на благотворителния бал за абитуриенти без един родител, проведен на 24 април във Видин.

16 младежи и девойки от видинските училища и двама младежи от ЦНСТ Ново село получиха по 205 лв. ( индивидуално дарение), като жест на добра воля и най- добри пожелания, за да не губят вяра, че има възрастни, които мислят за тяхното добруване. Членовете на ДЛК Вида поздравиха младежите за успешното завършване и им им пожела на добър път в живота, да вярват в собствените си възможности и да знаят, че имат приятели в двете организации на които могат да опрат в добри и трудни моменти в живота си занапред.

 

Инициатива на Отворенити врати на ДЛК Вида Видин

На 21.05.2015, от 17:30 ч. ДЛК Вида-Видин организира за първи път "Отворени врати на клуба" за запознаване на потенциални кандидат- членове и доброволци с дейността на клуба и как могат да станат част от нашите инициативи. Ще направим инициативата постоянна, за да дадем възможност на всички, които имат интерес да поговорим за това какво правим и как?

 

Обелязвяне на Деня на детето

ДЛК Вида Видин, в партньорство с Фондация "Покрепа за реализация", БЧК Видин и

Община Видин организираха Детски Хепънинг за празника на децата 1 юни в

крайдунавския парк на Видин. В организираните пет работилници за приложни

занимания и под ръководството на опитни  аниматори децата истински се

забавляваха и изявиха талантите си. Щуроландията се провежда за втора поредна

година.

Коментари (0)

Вашият коментар :